Skinnjackan – klassikern som alltid är lika moderiktig

Kläder av skinn har använts i urminnes tider, men den moderna skinnjackan fick sitt första stjärnskott på modehimlen under 1940- och 1950-talen då många kända filmstjärnor i Hollywood sågs klädda i plagget. På den tiden var de flesta som använde skinnjackor män och jackan ansågs ofta vara en slags statussymbol – det var främst de tuffa och coola som hade skinnjackor. Sedan dess har modet med skinnjackor gått i vågor. Ibland har det varit riktigt hett med skinnjackor i några år, tills andra jackor har tagit över huvudrollen. Skinnjackan har alltid lyckats erövra sin plats i rampljuset på nytt, dock alltid i en lite annorlunda och modernare tappning. Under åren har modellerna varierat mellan allt från pösiga och lösa modeller till långa och kroppsnära.

 

Skinnjackan idag

Idag är skinnjackan ett plagg som varje modemedveten person, tjej som kille, bör ha i sin garderob. Efter några lite tystare år vann den snabbt popularitet igen för några år sedan, och trots att skinnjackan de senaste åren har varit modeplagget nummer ett, så syns det inga tecken på något slut – snarare tvärtom! Som GP skriver så har skinnjackan aldrig varit hetare än nu! Den modellen som har sålt överlägset bäst de senaste åren är den s.k. bikermodellen som är midjekort och figurnära. Ofta är den även försedd med en sned dragkedja samt flera olika detaljer, som t.ex. dragkedjor, spännen, bälten och nitar. Bikerjackan passar bäst som en vår- eller höstjacka, men den kan även användas ovanpå klänningen en kylig sommarkväll. För den som vill klä sig i skinnjacka även på vintern finns det fodrade modeller och modeller med krage i fuskpäls att välja mellan. Även om det finns skinnjackor i regnbågens alla färger, så är svart den färg som överlägset flest svenskar väljer. Det är inte så konstigt, för en svart skinnjacka är lätt att kombinera med andra kläder och passar till det mesta.

Skinnjacka

Äkta skinnjacka eller konstgjord

Förut var en skinnjacka så gott som alltid tillverkad av äkta djurhud. Idag finns det även andra alternativ för den som inte vill betala så mycket eller som inte vill ha en äkta skinnjacka av etiska skäl. Konstgjorda skinnjackor av syntetiska material har blivit allt vanligare och säljs i många butiker. En konstgjord skinnjacka kan gå loss på bara några hundra kronor, medan du får vara beredd på att betala några tusenlappar för en äkta skinnjacka. Ibland kan en konstgjord skinnjacka vara ett riktigt bra val, men man bör investera i en äkta skinnjacka om man vill ha en jacka av bra kvalitet som både håller bäraren varm samt är slitstark och tål användning i många år. Har man tänkt använda sin skinnjacka i flera år kan det också vara bra att välja en klassisk modell som passar den egna stilen och kroppen, istället för att följa de allra senaste trenderna som snabbt kan blåsa förbi.

Skinnjackor

{ Comments are closed! }