souk.se

Second hand är oerhört populärt numera men också att ta vara på gamla textilier och tyger som kanske inte alls var ämnade för att bära på kroppen. Varför köpa nytt och bidra till slit och släng? Har du gamla gardiner, överkast eller sofföverdrag som du har tröttnat på men som fortfarande är fräscha? Gör kläder av dem istället!

Om du kan sy så är detta en enorm fördel men även om du kanske inte är så bra bakom symaskinen så känner du kanske en kompis som kan sy. Det går också att lämna in saker till en skräddare, det kostar visserligen lite mer men du bidrar till en bra sak.

Vilka textilier går att ta vara på?

Kolla runt i din bostad vad du har för gamla tyger som du kanske inte använder eller som du tröttnat på. Just nu är dessutom patchwork en het trend vilket betyder att du kan göra ett plagg med massor av olika tyger för ett härligt mönster. Använd följande textilier:

  • Gardiner som du vill ta ner
  • Kuddöverdrag
  • Sofföverdrag ikea
  • Filtar
  • Gamla tyger och tygspill som blivit över från andra syprojekt

Du kanske till och med har köpt ett helt nytt sofföverdrag från Ikea men ångrat dig utan att kunna åka och lämna tillbaka det. Om sofföverdraget inte är alltför tjockt och otympligt, varför inte göra en quiltad jacka av det? Om du vill få in pengar för det sedan så kan du ju sälja det på Marketplace eller Blocket eller liknande.

Vice versa kan du ta kläder och göra möbeltyger av. Varför inte klä in stolsitsarna i coolt jeanstyg från dina gamla 501:or? Eller ta den gamla stickiga koftan du fick av mormor en gång i tiden och göra en mysig filt av? Använd din fantasi, både din garderob och din inredning blir så mycket roligare då. Och billigare!

Köp en stadig symaskin

Beroende på vilka tyger och material du syr i så måste du ha en robust symaskin. De bästa är industrimaskiner, de brukar även kunna sy i tjock denim och läder. Undvik rangliga symaskiner som du köper för några hundralappar, de passar bara att sy i vanlig bomull och lite tunnare tyger och de går lätt sönder om du gör minsta felsteg. Om du emellertid ska sy i visst material så kan du bli tvungen att lämna in det till ett proffs med en riktigt speciell maskin.