souk.se

De under miljontals år sammanpressade kolbitarna vi kallar för diamanter betraktas som världens ädlaste föremål. De största och vackraste exemplaren är värda enorma summor pengar. Men vad är det egentligen som avgör vad en diamant är värd? Diamanter värderas utifrån fyra olika variabler:

    • Carat
  • Färg
  • Klarhet
  • Snitt

Carat är en viktenhet som används som mått för ädelstenar. 1 carat är lika med 200 milligram. Det ska hållas isär från begreppet karat som används när det handlar om guld. Antal karat syftar då istället på hur stor del av proportionen i ett stycke guld som består av rent guld. En guldtacka på 20 karat innehåller till exempel 20/24 guld. Men carat är alltså bara ett av måtten som används. Därefter fungerar värderingen lite olika beroende på vad det är för typ av diamant. Ta stenens färg som exempel. Om det handlar om en klassisk klar diamant så värderas den baserat på hur klar den är, ju mer genomskinlig desto mer värdefull. Om det handlar om en röd diamant värderas den baserat på hur röd den är. Snittet sedan har att göra med hur väl utförd skärningen av diamanten är. Ju tydligare linjer, desto bättre och mer värdefull.

Har du diamanter att sälja?

Om du har diamanter som du vill värdera och sälja finns det numera ett väldigt enkelt sätt att göra det på. Diamantbrev är en svensk tjänst där du enkelt kan sälja diamanter via brev. Du beställer ett ”diamantbrev” via länken i föregående mening och får det hemskickat till dig i brevlådan nästa dag. I brevet finns instruktioner för hur du ska posta dina diamanter. Portot är förbetalt. De smycken och diamanter du skickat in värderas sedan samma dag som de ankommer till slutdestinationen. Du får då ett sms med uppgifter om hur mycket dina smycken värderats till och får sedan ta ställning till om du vill sälja. Om du tycker om erbjudandet du fått tackar du ja och får sedan pengarna utbetalda till ditt konto inom 24 timmar.